Fred Verdult

Fred Verdult leeft sinds 1998 met hiv en is sindsdien vrijwilliger bij de Hiv Vereniging: hij heeft jarenlang gespreksgroepen voor mensen die leven met hiv begeleid. Bij het Aids Fonds is hij lid van de Adviescommissie Nationaal. In het dagelijks leven doet Fred Verdult communicatieprojecten en surveys rondom gezondheid en ziekte bij het bureau dat hij zelf heeft opgericht, Volle Maan. Het bekendste evenement van Volle Maan is de jaarlijkse bijeenkomst voor mensen die leven met hiv en naasten rond Wereld Aids Dag in Koninklijk Theater Carré. Het project Crohnjuwelen won de Medisch Contact Communicatieprijs, omdat het heeft geleid tot een wezenlijke verbetering van de communicatie tussen artsen en Crohn-patiënten.  

In 2012 werd Fred ziek en dat had niks met zijn hiv-infectie te maken. Nadat 37 Nederlandse dokters in 2,5 jaar niet tot een diagnose konden komen, stelde een Duitse internist de diagnose Lyme. Sinds 2016 zet Fred zich in als Lyme-activist. Hij bezocht tal van Lyme-congressen in Europa en de Verenigde Staten. Fred Verdult heeft So Strong opgericht en is initiatiefnemer, organisator en presentator van het jaarlijkse Something Inside So Strong Lyme-evenement. Hij zet zich in om tot verbetering te komen bij beoordelingen van Lyme-patiënten door UWV-verzekeringsartsen en hield een inventarisatie van de Lyme-partijstandpunten voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017.  

He turned lemons into lemonade

‘HE TURNED LEMONS INTO LEMONADE’, schrijft de Amerikaanse schrijver, kunstenaar en Huffington Post contributor David Conner in een prachtig blog over Fred Verdult en diens twee favoriete ziektes. Fred ontmoette David eind 2016 in Philadelphia: ‘That’s why I was curious to ask Fred about something I have asked and written about, something that has caused some controversy.’

Lees artikel van David Conner

De allesbepalende eerste indruk | april 2016

Fred Verdult leeft zeventien jaar met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, en vijf jaar met Lyme. Hij kent de hiv-beweging grondig en deelt zijn reflecties: in 1982 werd de borreliosebacterie die Lyme veroorzaakt ontdekt en in 1983 het hiv-virus als veroorzaker van aids. De strijd tegen hiv en aids heeft geleid tot een groot medische succesverhaal. Dat is een groot contrast met de strijd over Lyme. Komt dat contrast misschien door het verschil in eerste indruk die de wereld over deze ziektes kreeg?

Lees meer

Ik wil m’n leven terug! | januari 2016

‘Mijn zoektocht om tot een diagnose te komen heeft FBTO € 24.913 gekost. Ik ben uiteindelijk m’n diagnose op het spoor gekomen door De Telegraaf. Met hiv gaan velen er vanuit dat een fietsreis een zware opgave is, terwijl ik nergens last van had. Mensen die gewend zijn dat ik jaarlijks een fietsreis maak reageren nu vaak verbaasd dat ik met lyme volstrekt niet in staat ben tot zo’n tocht.’

Lees meer

Toegangskaarten

Voor de beste keuze: bestel nu je toegangskaarten!