Dokter Jones

Dokter Jones is 88 jaar en werkt zes dagen per week in New Haven (Connecticut, Verenigde Staten) als dokter voor kinderen en jongeren met Lyme. Sinds 1970 heeft dokter Jones meer dan vijftienduizend doodzieke kinderen en tieners met Lyme uit vele landen behandeld, heel vaak met verbluffend resultaat. Een gesprek met deze bijzondere arts en burgerrechtenactivist. Dokter Jones heeft wel een voorwaarde gesteld aan zijn komst naar So Strong. Zijn zelfstandigheid is voor hem heel belangrijk: ‘Mijn Puma trainingspak is het enige dat ik zonder hulp van anderen aan kan trekken. Ik kom naar Amsterdam, maar wel in die outfit!’

Charles Ray Jones (1929) kwam tijdens zijn studie al op voor burgerrechten. Hij was bevriend met Martin Luther King, de burgerrechtenactivist van de beroemde speech ‘I Have a Dream’. Jones werd na zijn geneeskundestudie kankeronderzoeker bij een vooraanstaand instituut. Omdat dit te belastend was voor zijn gezin, dacht hij het iets rustiger aan te gaan doen door in 1968 een praktijk als kinderarts over te nemen in Hamden (Connecticut), tachtig kilometer van het plaatje Old Lyme. Dat is totaal anders uitgepakt: dokter Jones belandde in het hart van de meest verbitterde medische strijd van deze tijd.  

Vanaf 1970 kreeg dokter Jones te maken met patiëntjes met onbekende klachten. Omdat enkele patiëntjes om een andere reden antibiotica moesten gebruiken, ontdekte hij dat de vreemde klachten verdwenen door deze antibiotica. Voor dr. Jones was daarmee duidelijk dat een bacteriële infectie de klachten veroorzaakte. Het type (borrelia-)bacterie was volgens dokter Jones toen minder agressief dan nu en er waren veel minder co-infecties, vandaar dat een korte kuur antibiotica toen vaak al voldoende was.  

Pas vijf jaar later, in 1975, werd onderzoek gedaan naar de tientallen kinderen met een onbekende ziekte in Old Lyme en daar is de term ‘ziekte van Lyme’ ontstaan. Tot 1981 dachten veel artsen en onderzoekers dat een virus de ziekte van Lyme veroorzaakte en kregen veel patiënten geen behandeling, want antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen.  

Iedereen die de documentaire ‘Under Our Skin’ heeft gezien of het boek ‘Cure Unknown’ van wetenschapsjournalist Pamela Weintraub heeft gelezen, weet dat dokter Jones een martelaar is: hij heeft zich opgeofferd voor de gezondheid van kinderen en jongeren met Lyme. Hij heeft tal van jarenlange, venijnige rechtszaken van Amerikaanse overheden en zorgverzekeraars moeten doorstaan. Die instellingen strijden tegen de behandeling van hardnekkige Lyme, ook al knappen vrijwel al zijn patiëntjes ongelofelijk op. Zoals bekend zijn er ook in Nederland geregeld rechtszaken tegen ouders, omdat ze hun kind zogenaamd zouden 'mishandelen' met langdurige antibiotica.

Toegangskaarten

Voor de beste keuze: bestel nu je toegangskaarten!